BETON ÉS VASBETON SZERKEZETEK JAVÍTÁSA

A beton a modern kor legjellegzetesebb anyaga. Mivel ezt a fajta építőanyagot bármelyik szerkezeti eleménél alkalmazhatjuk, ezért fontos észben tartani, hogy ezáltal különféle hatásoknak és igénybevételeknek is ki van téve, így a szerkezet bizonyos részei időközönként tönkremennek!

A betonszerkezetek súlyos amortizációjának számos oka lehet, de a két fő csoport az, amikor a beton vagy az erősítő betét megy tönkre. Az elsőnél a mechanikai, kémiai és fizikai hatások, míg az utóbbinál a térfogat növekedés okozza a károsodást.

A hibák nemcsak a használat során, vagy az idő múlásával keletkezhetnek, hanem akár akkor is, amikor a beton  készül. Gyakori probléma, hogy a betonszerkezetek javítására nem jó anyagot használnak, nem megfelelő módon.

Ebből kifolyólag a károsodásnak az oka és mértéke is eltérő lehet az egyes eseteknél, így a betonszerkezetek védelmével és javításával foglalkozó Magyar Szabványügyi Testület 1-10 közötti osztályokba sorolja a szerkezeti és a nem szerkezeti habarcsokat.

A Mapei széles termékkínálattal rendelkezik a kisebb hibák javítására és a komolyabb pótlásokra is. Minden esetben szükséges tudni a javítás módját, ami jó, ha a egy tartószerkezettel foglalkozó szakember határozza meg. Az AG TOTAL SOLUTIONS munkatársai ebben a folyamatban is készséggel állnak rendelkezésedre! 

Most pedig olvassátok el a betonjavításhoz szükséges munkafolyamatok pontos sorrendjét:

  • Felület előkészítés során el kell távolítani a fesztelen, málló részeket.
  • Következhet a beton és acélbetét felületeinek megtisztítása. Ezt a folyamatot végezhetjük homokszórással. 
  • Fontos figyelembe venni, hogy a beton visszavésésének mélysége mindig függ a karbonátosodás mértékétől. A betonjavításhoz 5 mm-es érdességre van szükség.
  • A kilátszódó betonacélokra MAPEFER 1K korróziógátló habarcsot kell kenni két rétegben, amit 2mm vastagságban, ecsettel kell felhordani.
  • A betont ekkor vízzel kell telíteni, majd amikor a felület mattnedves, akkor jöhet a betonjavító habarcs felhordása. Ehhez kiváló választás a Mapegrout termékcsalád valamelyik terméke.
  • A Planitop HPC kétkomponensű, zsugorodáskompenzált, acél szálakkal erősített R4 osztályú szerkezeti betonjavító habarccsal öntjük ki a körbe zsaluzott pilléreket 40 mm vastagságba. Ez a folyamat hálóerősítés nélkül alkalmazható és olyan felületet ad, ami külön simítást már nem igényel.
  • Ha azonban szeretnénk, akkor Planitop család simító habarcsaival a felületeket az igényeinknek megfelelően besimíthatjuk.
  • A javított szerkezetek további védelmére alkalmazhatunk különböző festékeket és bevonatokat. 

Fontos, hogy a piacon olyan termékeket válasszunk, melyek segítségével szakszerűen kivitelezhetjük a feladatot, a legfontosabb pedig az, hogy a szabvány iránymutatását lépésről lépésre kövessünk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben segítségre van szükséged, keress minket bizalommal! Csatlakozz a burkoló mókusok facebook csoportunkhoz és kövess minket a közösségi oldalainkon!

https://www.facebook.com/groups/540811733074624/learning_content/

https://www.facebook.com/agtotalsolutions/

https://www.instagram.com/agtotalsolutions/

Kosárban
There are no products in the cart!
Total
Ft
Vásárlás folytatása